melhor empresa para opções binárias binary option crashcourse pdf se pueden hacer opciones binarias en argentina what is wrong with binary options curso de opções binárias para traderes na iqoption equities là gì best ema for turbo binary options iq option indonesia penipu new website for binary options como negociar opciones binarias ไอ คิว ใหม่ ล่าสุด opções binárias reportagem opções binárias pura fraude olymp trade web cms binary options binary option strategy 5 min trading binary option solusi gratis bandas de bollinger opções binárias rsi grupo opções binárias olymp trade opções binárias plataforma social mở tài khoản chứng khoán ở đâu tốt nhất ask.com là gì macd binary options cálculadira opções binárias real time binary option live binary options trading platform demo account comerciantes de opções binárias ดาวน์โหลด iq option ebook binary option شركات التداول في مصر

TREBA ZNATI O GUMAM

Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su vremenske prilike na putu drugačije(led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji – sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći. S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.

Kada treba montirati zimske gume?

Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Zašto treba montirati sve četiri zimske gume?

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu, one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom, može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Šta znači M+S oznaka na gumama?

Kada kupite gumu sa oznakom M+S (Mud & Snow) i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zimsku gumu.

Koje su razlike između zimskih i letnjih guma?

 Već na prvi pogled, jasno su vidljive razlike između letnjih i zimskih guma. Dezen, odnosno gazeća površina, je vizuelno sasvim drugačiji, pa su kod zimskih guma šare dublje i šire, a postoji i mnogo malih, sitnih kanala koji svi zajedno omogućavaju bolje prijanjanje, trakciju i odvođenje vode i snega. Veoma bitna razlika je u samoj smesi gume, koja je kod zimskih znatno mekša. Inače, zimske gume na svojim bokovima imaju oznaku S ili Snow i znak pahuljice u planini, a uglavnom se nalazi M+S što označava Mud and Snow (blato i sneg).

Zašto ne treba voziti letnju gumu zimi i obrnuto? Kako to utiče na bezbednost učesnika u saobraćaju?

Slično je kao i sa obućom koju koristimo, jer zimi ne idemo u letnjim cipelama, baš kao ni leti u zimskim. Sneg, led i hladnoća nas primoravaju da se prilagodimo. Zimski period, inače, povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, jer pored niskih temperatura i padavina, vozači moraju da vode računa i o putevima pokrivenim snegom i ledom. U cilju povećanja trakcije i ostvarivanja maksimalnih performansi vozila (u smislu kočenja i upravljivosti) tu su zimske gume da nam pomognu. Već je naglašeno da one imaju drugačiji sastav i za razliku od letnjih guma, sadrže više silicijuma koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. To povećava prianjanje i značajno smanjuje zaustavni put prilikom kočenja. Zato kada temperatura padne ispod 7C, zimske gume uvek predstavljaju bolji izbor od letnjih, bez obzira da li je podloga suva ili ne!

Bitno je znati  da uvek treba kupovati i menjati sve četiri gume istovremeno, bilo da su zimske ili letnje, odnosno na vozilu treba da su gume istog proizvođača, isti model, i iste istrošenosti dezena, odnosno starosti. Samo tada će nivo gripa, odnosno prianjanja biti približno isti, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila. Nikako ne mešati letnje i zimske gume, ili kupovati samo po dve nove, pa ih, recimo, postavljati na pogonsku osovinu!

Da li je Tigar Winter1 (Vintera) guma za sve sezone?

NE! Ta guma je od strane proizvođača deklarisana kao ZIMSKA guma sa karakteristikama koje odgovaraju zimskim uslovima vožnje.

Šta je PAX guma i kako se montira?

Pax sistem predstavlja koncept gume koji omogućava vožnju sa ispumpanim gumama. Nešto poput  Run-Flat ili ZP guma, ali mnogo pouzdanije i trajnije, jer unutrašnji prsten koji se montira u gumu omogućava da pređete i do 50km brzinom od 80km/h. Zbog cene same gume kao i komplikovane montaže, nema široku primenu. Najprisutnija je kod blindiranih vozila. Sama montaža je veoma komlikovana, jer je to, u stvari, sklop specijalne felne, gume i unutrašnjeg prstena.

Koja je razlika između M+S i zimskih guma?

Zimske gume bi trebalo uvek da nose oznaku M+S (Mud & Snow), M&S, ili M.S. To znači, da se sve gume s tim oznakama, uključujući i neke letnje, mogu smatrati odgovarajućim zimskim gumama. Međutim, oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone. Zimske gume označene su sa M+S i simbolom planina/snežna pahuljica. Većina proizvođača je već prihvatila simbol planina/snežna pahuljica, a očekuje se da uskoro bude na svim zimskim gumama. Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zaista zimsku gumu.

Koja je minimalna dubina šare kod letnjih guma?

Prema pravilniku ZOBS, zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 1,6 mm za letnje gume.

Koja je minimalna dubina šare kod zimskih guma?

Prema pravilniku ZOBS, zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 4 mm za zimske gume.